Scheriproct. Behandling av hemorrojder.

Symptom

De vanligaste symptomen är rött blod i samband med avföringen eller på toalettpappret samt klåda och irritation. Hygieniska besvär är också vanliga där patienten upplever fuktighet, klåda och känslan av orenhet runt anus.

Smärta är mindre vanligt, men förekommer ibland när hemorrojder kommer i kläm (strangulerar), vilket skapar proppar i de tillförande kärlen (trombos).


Bakomliggande faktorer som kan förvärra besvären kan bl.a. vara;

  • Kraftig krystning vid tömning av tarmen
  • Förstoppning
  • Diarré
  • Graviditet (och förlossning)
  • Övervikt

Analklåda – vad är det?
Analklåda och irritation är ett vanligt symptom hos patienter med hemorrojder. Klådan kan tilltaga mer och mer, som ett resultat av analt läckage och intensiv tvätt. Ibland kan detta leda till irritativt eksem. Detta kännetecknas av rodnad hud med sprickbildning, vilket skapar grogrund för infektioner.

Sprickbildning i ändtarmsöppningen (analfissur)
Oftast är hård avföring eller förstoppning orsaken till sprickbildning/sår, men det finns även andra orsaker och sjukdomar som kan förorsaka sprickor, t.ex. intensiv tvättning och Crohns sjukdom.

Har man fissurer är det vanligt att det gör ont vid tarmtömning och ibland även en lång stund efteråt. I samband med avföringen kan det också komma blod. Fissurer kan förekomma hos både vuxna och barn.

Det är viktigt att hålla avföringen mjuk för att i möjligaste mån förhindra uppkomsten av fissurer, men också för att underlätta läkningen. Även området rund ändtarmsöppningen bör hållas mjukt. Var noga med att inte tvätta för ofta och undvik att tvätta med annat än vatten.


Broschyr om hemorrojder och användning av Scheriproct. Vi rekommenderar att du läser vår broschyr om hemorrojder och användning av Scheriproct® har